Visdomständer - Primärtandvården

Fyll i formuläret

Vi ser fram emot att höra från dig.

Visdomständer

Start » Visdomständer

Människan har vanligtvis 32 tänder, 16 i överkäken och 16 i underkäken. Längst bak i varje tandrad sitter visdomstanden, totalt får vi fyra stycken. Vanligen växer de fram mellan 18-25 års ålder, men det kan dröja längre än så. Hos vissa kommer de inte fram alls och vissa saknar även anlag för visdomständer helt.

Visdomständernas placering i käkbenet syns på röntgenbilder och tandläkaren kan se om det eventuellt kan uppstå problem.

Det kan vara svårt att hålla rent visdomständer på grund av deras läge vilket gör att tandköttet kan bli irriterat och en inflammation (pericoronit) kan uppstå. Detta kan leda till svullnad, värk och svårigheter att gapa. Det kan vara bra då att komma till din tandläkare för att spola rent i tandköttsfickan runt tanden. Har du återkommande problem med din visdomstand kan det vara klokt att ta bort den, rådfråga din tandläkare. På Primärtandvården arbetar vi med mjuka händer och smärtfria metoder för att hjälpa dig i bästa mån.

När du opererat bort dina visdomständer hos tandläkaren kan såret i vanliga fall behöva sys. Det tar ett par veckor innan såret är helt slutet och man kan känna en grop som blir mindre efterhand.

Vill du hålla rent kring din nyopererade visdomstand kan du skölja med klorhexidinlösning som finns att köpa på apoteket (0,1 %) och skölja morgon och kväll med.

Om du har problem med din visdomstand kan du boka en tid direkt online så hjälper vi dig.

Boka tid