Tandvårdsrädsla - Primärtandvården

Fyll i formuläret

Vi ser fram emot att höra från dig.

Tandvårdsrädsla

För många kan det vara obehagligt att gå till tandläkaren och lider av tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck i mer eller mindre grad. Vissa undviker helst att gå till tandläkaren överhuvudtaget då 5 % av befolkningen har fobi för tandvård.

Start » Tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädsla förekommer i alla åldrar och orsaken till att individer känner obehag inför besöken kan bero på olika faktorer. Tandvårdsrädsla kan bero på traumatiska upplevelser där personer som varit med om långa och smärtsamma stunder hos tandläkaren tenderar att associera negativa känslor till tandvård.
Rädslan kan även bero på frist på kontroll och obehagliga känslor som dyker upp då det kan kännas utlämnande att långa någon titta och peta i munnen. En vanlig orsak till rädslan är ett resultat av skam för sina tänder och munhygien.

Det kan vara bra att veta att tandvården utvecklats med tiden, metoder och tekniker är optimerade för trevliga tandläkarbesök. Det råder i allmänhet en större förståelse för gott bemötande och service gentemot patienten och vi arbetar aktivt med smärtlindring med mål att utföra smärtfria behandlingar.

Tandläkare undersöker hundratals olika patienter varje år och har sett det mesta och är på så vis vana vid olika typer av hälsotillstånd i munnen. Vi på Primärtandvården uppmuntrar dig till att komma trots att du skäms för dina tänder då vi finns här för att hjälpa till.

Det är viktigt att du känner förtroende för din tandläkare samt vara medveten om att du kan byta när som helst och har inga förpliktelser mot någon specifik vårdinstans. Det kan vara skönt för dig att veta att vår personal på Primärtandvården är vana vid att hjälpa patienter som känner oro inför och under behandlingen.

Tala gärna om för oss när du bokar din tid att du är tandvårdsrädd, förbered frågor inför besöket som du vill att vi svarar på, kom gärna i god tid för att slappna av en stund innan i väntrummet, ta gärna med dig egen musik (vid lagning av en tand undviker du höra borrljud om det upplevs obehagligt) och ha gärna med dig en vän som stöd. Det kan även kännas bra att tala om för tandläkaren vad det är som gör dig tandvårdsrädd och kom överens om en plan med tandläkaren. Du kan även meddela oss om du är intresserad av lugnande medel innan behandlingen.

Informera oss gärna innan besöket om du är tandvårdsrädd då vi gör allt vi kan för att du ska känna dig trygg innan, under och efter behandlingen.

Fyll gärna i att du är tandvårdsrädd i vår onlinebokning eller meddela oss om detta när du ringer in för tidsbokning så vi kan göra allt för att du ska känna dig välkommen, lugn och trygg hos oss.

Boka din nästa tandtid direkt online

Låt oss på Primärtandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Varmt välkommen!

Boka tid