Tandvärk - Primärtandvården

Fyll i formuläret

Vi ser fram emot att höra från dig.





Tandvärk

Start » Tandvärk

Tandvärk är ett vanligt besvär som kan uppstå av olika anledningar, många gånger beror det på tandnerven som blivit infekterad eller inflammerad.

Karies:
Vid djupa kariesangrepp där karies passerat emaljen och ligger nära tandnerven längst ner i tanden kan tandvärk eller ilningar uppstå. Om detta inte behandlas kan karies gå djupare till den når tandverven och inflammation uppstår. Detta tillstånd kallas pulpit och en tandläkare bör kontaktas omgående i detta läge då en rotbehandling behöver påbörjas för att bli av med smärta och rädda tanden.

Ilningar kan bero på annat än karies, ihållande ilningar som varar i mer än två veckor bör undersökas av en tandläkare.

För att själv förebygga hål i tänderna (karies) är det viktigt att vara noga med tandhygien hemma, regelbundna mål där du minimerar sockerintaget samt tandborstning morgon och kväll. Du bör använda tandtråd en gång per dag (eller mellanrumsborste) och kan komplettera med fluorsköljning.

Kom gärna på undersökning om du upplever besvär så utreder vi detta och lägger upp en behandling- och kostnadsplan.

Boka tid nu

Tandskador och sprickor:
Vid en olycka där tänderna skadats kan smärta i munnen uppstå, beroende på vad du råkat ut för kan värken variera. Om en bit av en tand eller hel tand slås ut/tappas kan du få kraftiga ilningar och om tandnerven skadas kan det leda till infektion. Sprickor på tänderna kan leda till att tandnerven blir inflammerad och kan resultera i ilningar eller en mer ihållande smärta. Skadad tandnerv och sprickor i tänderna kan vara svåra att se med ögat och röntgen och man får i vissa fall försöka lokalisera detta genom att med provokation få bita på en så kallad frac-finder.

Tandslitage är en annan orsak till ökad känslighet och sprickor i tänder. Ibland kan slitaget noteras nr du tappar en bit av en tand eller när du ser att tänderna kortats ner. Tandslitage uppkommer oftast vid tandgnissling, tandpressning eller frätskador. Det är viktigt att undvika alltför hög frekvens av produkter med hög surhet och inte borsta tänderna för hårt. Fråga gärna din tandläkare för tips och råd.

Boka tid nu

Blottad tandhals:
Tandhalsen är den del av tanden där kronan övergår till roten och tandköttet är det huvudsakliga som täcker tandhalsen och tandroten mot yttre påfrestningar. Om/när tandköttet drar sig undan från kronan blottas tandhalsen och smärta samt ilningar kan uppstå.

Orsaker till att tandhalsen blottas kan vara fel teknik vid tandborstning eller ihärdig tandpressning. Fråga oss din tandläkare om råd om hur du ska borsta tänderna om du känner dig osäker.

Fyllningar:
Om en fyllning tappas kan det ömma och ila i tanden. Om hålet exponeras kan bakterier komma in och resultera i en infektion. Boka omgående en akuttid hos din tandläkare om du tappar en fyllning, genom att ringa in till oss eller boka en tid online.

Annan smärta som kan uppstå som inte beror på infektion eller inflammation skulle kunna orsakas av visdomständer som tränger fram, smärta efter tandutdragning, tandlossning eller tandgnissling/tandpressning.

Boka tid nu

Visdomständer:
När visdomständerna växer kan du få feber/huvudvärk eller svullna runt tanden. Kontakta gärna din tandläkare ifall du börjar få dessa besvär av dina visdomständer då de i vissa fall måste tas bort.

Tandutdragning:
Efter en tandutdragning är det vanligt att det känns lite smärtsamt efteråt och kan vara svullet samt blöda. Efter cirka tre till fyra dagar brukar besvären vanligtvis minska. Om du upplever svår smärta, att svullnaden sprider sig i ansiktet eller tungan, om blödning inte upphör, om det kommer en ovanligt dålig lukt från munnen eller om du får ihållande feber som varar och stegrar bör du kontakta din tandläkare omedelbart.

Tandgnissling /tandpressning:
Tandgnissling eller pressning kallas för bruxism och många gör detta omedvetet i sömnen. Du kan uppfatta huvudvärk, allmän värk, knäppningar, smärta och stelhet i käkarna. För att motverka detta finns bland annat bettskena som hjälp som används under natten när du sover.

Tandlossning:
Obehandlad tandköttsinflammation kan angripa tandens fäste i käkbenet och leda till tandlossning (parodontit)
Kontakta din tandläkare om du blöder vid tandborstning eller som du känner att dina tänder sitter löst

Ibland krävs små eller med avancerade åtgärder men värken går oftast över. Kontakta din tandläkare och berätta hur din smärta upplevs och vart du har ont. Troligtvis kommer du få en tid för undersökning så din tandläkare kan lokalisera varför värken uppkommit. Det kan även vara bra att veta att du vid akut tandvärk kan komma till oss för omedelbar tandvård.

När du träffar din tandläkare genomförs en grundlig undersökning för att se om det känns lite mer i någon tand samt för att stämma av hur tandnerven mår. Detta genom att fråga dig om dina symptom, knacka på några av tänderna samt ta röntgenbilder. När tandläkaren utrett besväret läggs en behandlings- samt kostnadsplan upp för att åtgärda problemet som ni tillsammans går igenom.

Ofta kommer obehandlade besvär tillbaka tills dem behandlats och i vissa fall finns risk för akuta komplikationer. Om svullnad eller hårdhet i munbotten upplevs, sök hjälp direkt då detta kan orsakats av var som tömmer sig inåt i munnen vid en obehandlad inflammation. Kom på en undersökning och låt oss hjälpa dig.

Boka din nästa tandtid direkt online
Låt oss på Primärtandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Varmt välkommen!

Boka tid nu